به وب سـایت شـخصی و پـایگاه اطلاع رسانی فـرخ عـبدالـه زاده خــوش آمدید.
سامانه پیامکی :
حاشیه نشینان شهری یا فراموش شدگان اجتماعی؟!
یادداشت مهمان تـبریزبیدار؛ فرخ عبدالله زاده
یکی از چالشهای مدیریت شهری کشور در دهههای اخیر به ویژه در شهرهای بزرگ، نحوه مواجهه با پدیده حاشیهنشینی است که در ادبیات علمی جهان، با عنوان سکونتگاههای غیررسمی از آن نام برده میشود.
این پدیده در شرایطی اتفاق افتاده است که دافعههای موجود در روستاها و شهرهای کوچک منطقه و جاذبههای شهری توأمان ایفای نقش کردهاند. شهر تبریز به عنوان یکی از مهمترین قطبهای صنعتی کشور همواره پذیرایی موج جدید مهاجران حاشیه نشین بوده و از اولین مقاصد این مهاجرتها بوده است.
وجود سکونتگاههای غیررسمی، به عنوان یکی از بزرگترین چالشهایی است که مدیریت شهری امروز تبریز با آن دست و پنجه نرم میکند. شورای شهر تبریز بنا بر وظایف قانونی خویش که نهادی مدنی و برخواسته از درون مردم است، پرداختن به این مهم را باید در اولویت سیاستگذاریهای خود قرار دهد.
در شرایط کنونی، بافتهای ناکارآمد شهری تبریز مشتمل بر دو بافت فرسوده و حاشیهنشین است که مجموعاً مساحتی بالغ بر ۲۰ درصد از کل محدوده قانونی شهری را در برمیگیرد. اما سهم جمعیتی این بافت از کل جمعیت شهر که با استفاده از آمار بلوکها و حوزههای آماری محاسبه شده است، بالغ بر ۵۰ درصد است که این آمار به شدت نگران کننده میباشد.
متن کامل را در ادامه مطلب مطالعه نمایید...
یکی از ضروریات عمل به وظیفه فوق، نیازسنجی از محلات هدف در تبریز است. همچنان که نطفه این مناطق بنا به دلایل اقتصادی شکل گرفته، راه حل رفع این مشکل هم همت بالای اقتصادی مسئولان امر در سطوح مختلف از سطح کلان ملی تا سطح خرد محلی را طلب خواهدکرد.
مسئله حاشیهنشینی در شهرستان تبریز با ۴۰۰ هزار حاشیهنشین به روستاهای همجوار نیز انتقال یافته و در حال حاضر نیز در مناطق جنوب غرب و غرب این کلانشهر، تعداد جمعیت روستاهای شهر تبریز در حال افزایش است.
در حال حاضر در نزدیک ۲۰ منطقه از شهر تبریز، شهروندان بدون بهره مندی از حداقلهای امکانات رفاهی و خدماتی روزگار میگذرانند.
به گفته فرماندار شهرستان تبریز حدود ۱۲۰ میلیارد ریال تسهیلات از سوی بانک جهانی برای اجرای طرحهای مختلف در سکونتگاههای غیررسمی در محلات هدف سیلاب و قوشخانه، احمدآباد، ملازینال و خلیل آباد اختصاص یافته که در این مورد هم در اجرای برخی طرحهای بازآفرینی پایدار، بعضی دستگاهها و سازمانها هماهنگ عمل نکردهاند.
به استناد مطالعات صورت گرفته «۵۰ درصد جمعیت تبریز در بافتهای فرسوده و حاشیهنشین زندگی میکنند و سهم تبریز از سکونتگاههای غیررسمی ۲ هزار هکتار معادل ۶۵ درصد مساحت حاشیهنشینهای استان را شامل میشود. در ضمن از مجموع ۶۰ هزار واحد مسکونی واقع در مناطق حاشیهنشین تبریز، بالغ بر نیمی از آنها به شدت در معرض خطر هستند».
در این رابطه مهم ترین خواسته و مطالبه شهروندان از مسئولان دست اندرکار این است که چرا نیمی از شهروندان شهر تبریز که شهری با سابقه درخشان و با قدمت کهن و تمدنی غنی می باشد، در بافتهای فرسوده و حاشیهنشین زندگی میکنند!؟
به عقیده پژوهشگران؛ از دلایل بسیار مهم حاشیهنشینی در شهر تبریز می توان به بیکاری، درآمد کم، پایین بودن اجاره بهای مسکن و مهاجرت گسترده از محیط های شهری کوچک و روستاهای استان اشاره کرد، که این دلایل نیز به نوعی ناشی از عوامل اقتصادی (جاذبههای اقتصادی شهر تبریز و دافعههای اقتصادی شهرها و روستاهای اطراف) و دافعههای اجتماعی- فرهنگی در محل سکونت قبلی بوده است.
به نظر می رسد دستگاههای مسئول و در راس آنها شورای شهر و شهرداری ها نیز معضلات حاشیه نشینی شهر تبریز را به طور جدی در برنامه کاری خود قرار نداده و این معضلات به مروز زمان انباشته شده به نحوی که تبدیل به یک بحران اجتماعی گردیده است. به استناد مطالعات صورت گرفته پیشنهادات زیر برای بهبود اوضاع حاشیه نشینان ارائه می شود:
- پیوست فایل (عکس ،صدا ،فیلم ،اسناد ، مدارک و ... )
* ابتدا فایل های مورد نظر را آپلود ،سپس لينک مستقيم آنها را کپی نموده و در نظر ارسالی درج نمایید .
● معرفی فرخ عبداله زاده سیه کلان
● تبریز توسعه یافته ترین و زیباترین شهر ایران است
● معرفی تبریز - قسمت اول
● بزرگترین پروژه منطقه ارسباران
● جـــوابـــیه
● انتقاد از گزارش نماینده ورزقان
● سامانه ارتباط مستقيم بامسئولين وزارت كشور و استانداري
● کارنامه نمایندگان ورزقان - خاروانا
● با تغییر عنوان مس سونگون از هرگونه خدمت به ورزقان دریغ شد
● سخنی با نماینده محترم ورزقان
● جنگل های ارسباران، بهشت گمشده ایران زمین
● انتقاد از نماینده محترم شهرستان ورزقان
● معرفی و شماره تلفن تماس دفاتر مدیران،مسوولین و نمایندگان استان
● آغاز نام نويسي داوطلبان يازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري از 17 ارديبهشت ماه 92
● بیانیه شورای اسلامی ودهیاری آوانسر وانویق
● متاسفانه تهاجم فرهنگی به تدریج تبدیل به فرهنگ می شود
● معرفی رئیس جدید دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورزقان
● اختلافات ملکی ناشی از زلزله سال 91 ورزقان
● آغاز جنگلکاری 70 هکتاری در زرین کاپ شهرستان ورزقان
● افزایش تعداد کمیسیونهای شورای شهر تبریز
● جزئیات مصوبه مشروط طرح جامع شهر تبریز در شورای عالی شهر سازی
● جزئیات افزایش تعداد نمایندگان مجلس
● Reza Abdolahzadeh
افراد آنلاین : 19 تعداد نظـرات : بازدید کـل : 6,122,126 |
تمامی حقوق این سایت مرتبط به فرخ عبداله زاده بوده و کپی برداری از مطالب فقط با ذکر منبع بلامانع می باشد. |
3.19.55.254 : آي پي شما Safari 5.1 : مرورگر : سيستم عامل |
* خواهشمند است در به کار بردن نام اشخاص اصل ادب و احترام را رعایت فرمایید.
* لطفا دیدگاه های خود را مرتبط با موضوع مطالب درج نمایید.
* نمایش نظرات به معنی تایید یا رد آنها نمیباشد.
* مسئولیت نظرات ارسالی بر عهده کاربران عزیز میباشد.