به وب سـایت شـخصی و پـایگاه اطلاع رسانی فـرخ عـبدالـه زاده خــوش آمدید.
سامانه پیامکی :
در تحلیل پیش رو در نظر داریم با بررسی دستاوردها و افتخاراتی که این شهر در گذشته در مقایسه با دههها و سالهای اخیر داشته، در واقع به این پرسش پاسخ دهیم که چرا برخی این روزها این مسئله را زیرسؤال بردهاند؟!
نکته مهمتر در این راستا اینکه از دید برخی ناظران و کارشناسان حوزه مسائل مختلف شهری، فرهنگی، هنری، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی و حتی از نظر مدیران، مسؤولان و شهروندان این شهر، جایگاهی تاریخی که شهر تبریز در گذشته در عرصههای مختلف در دورههای گوناگون تاریخ کشورمان داشته، به نظر میآید، به نوعی کمرنگ شده است.
حال برای رسیدن به این واقعیت که در حال حاضر جایگاه تاریخی شهر تبریز در چه مرحلهای است، فقط کافی است که نیم نگاهی گذرا به افتخارات و دستاوردهای دیروز و امروز این شهر داشته باشیم.
سیمای دیروز و امروز شهر اولینها
از سوی دیگر در خصوص لزوم شفافیت این مسئله که آیا تبریز همچنان شهر اولینهاست، در این ارتباط بیان چند نکته ضروری است.
* قــرار گرفتــن ایــن ســرزمین در مســیر جــاده ابریشــم، داشـتن کنسـولگریهای متعـدد و نزدیکـی بـا کشـورهای همسـایه از جمله حوزه قفقـاز، اروپا و عثمانی، تجـار آگاه و مطلـع از روندهـای توسـعه در دنیـا و کشـورهای پیشـرفته و تاسیس مدارس نوین و انتشار روزنامه نقش مهم و کلیدی در ارتقـای سـطح فرهنگـی، اجتماعـی، سیاسی، اقتصـادی و بازرگانـی این سرزمین و کشورمان ایفا کرده و همیشه این منطقه به عنوان یکی از مناطق مهد تکوین تاریخ، فرهنگ و تمدن بشری بوده است.
متن کامل مقاله را در ادامه مطلب همراه ما باشید
*نکته حایز اهمیت دیگر در این زمینه اینکه برخـی نویسندگان و مورخـان همچنین قدمـت شـهر تبریـز را بـه قـرون سـوم و چهــارم پیــش از میــلاد مســیح اعلام میکنند که این منطقه در دوره مادهـا بـه نـام «مـاد کوچـک» معـروف بـوده اسـت کـه در دوره مغـولان مرکـز حکومـت آنـان از خراسـان تـا شـام شـد و پـس از مغـولان، نیز قرهقویونلوهـا و آق قویونلوهـا بـر ایـن منطقـه تسـلط یافتند، با این وجود بعد از آنها هم شـاه اسـماعیل اول صفـوی، تبریـز را پایتخـت ایـران اعـلام کـرد، به طوری که به گفته مورخان و تاریخنگاران شهر تبریز، بعـد از فتحعلـی شـاه قاجــار بــه شــهر ولیعهدنشــینها تبدیــل شــد و محمدشــاه، ناصرالدیــن شــاه، مظفرالدیـن شـاه، محمدعلـی شـاه و احمدشـاه دوران ولایـت عهـدی خـود را در ایـن شـهر گذراندنـد.
تبریز شهر اولینها؛ رویا یا واقعیت؟
* افزون بر این مسائل، در مجموع با نگاهی تحلیلی و بررسی گذشته جایگاه این شهر که به بخشی از آن اشاره شد، از دید متخصصان حوزه مسائل اجتماعی و جامعهشناسی، این شهر همچنین به نوعی مهد گسترش مدرنیته، نوگرایی و اصلاحطلبـی هم بـوده، به طوری که مـردمان این خطه بـا ایجاد تحولات، ابتــکارات، نوآوریهــا و حماســه آفرینیهای که در حوزه های مختلف داشتهاند، توانســتند تحــولات مهم و شــگرفی در زمینههـای مختلـف فرهنگی، هنری، سیاسـی، اجتماعـی و اقتصـادی در کشـورمان بـه وجــود آورنــد.
بنابراین از جملــه مهمتریــن این دستاوردها و نشــانهها میتوان به پیشــگامی شهروندان این شهر در عرصــه فرهنــگ، تأســیس نخســتین چاپخانــه ایران در شـهر تبریـز در سال ۱۱۹۱ هجری شمسی اشاره کرد. در واقع عبـاس میـرزا با راهاندازی این چاپخانــه و نصـب نخسـتین دسـتگاه چـاپ فارسـی بـا حـروف سـربی در این شـهر توانست تحول بزرگی را در تاریخ و فرهنگ سرزمین ایران پایهگذاری کند.
تبریز دیروز را بی خیال چه خبر از تبریز امروز
* نکته مهمتر دیگر در این زمینه اینکه با آمدن ورونق صنعت چاپ و نشر در این خطه و با پیروری از این فرهنگ؛ کتـب خارجـی نخسـتین بـار در شهر تبریـز ترجمـه و منتشـر میشود همچنیـن شـهر تبریـز توانسـت مبتکر اولیـن روزنامهنـگاری ملـی در کشـور (روزنامه اختـر) باشـد. به باور تحلیلگران ایـن آغـاز حرکتـی بـود کـه ۱۰ سـال بعـد بـه جنبـش عدالتخواهـی و نهضـت مشـروطه انجامیـد، نهضتـی کـه در آن خطه آذربایجـان و در راس آنها شهر تبریز نقشـی برجسـته بـر عهـده داشـت.
عـلاوه بر روزنامـه اختـر، شـهر تبریـز بعدهـا جایـگاه انتشـار روزنامههای دیگـری نیـز شده بود که از جملـه آنها میتوان به انتشار روزنامههـای ادب، کمـال و معرفـت کـه بـه ترتیـب در سـال های۱۲۷۷، ۱۲۷۸ و ۱۲۷۹ هجری شمسی در مـدارس لقمانیـه، کمـال و معرفـت تبریـز اشاه کرد.
* از دیگر نتایج نوگرایی و روشنگریهای مردمان این خطه میتوان به تأسـیس نخستیـن مدرسـه بـه سـبک نویـن توسـط میـرزا حسـن رشـدیه اشاه کرد که در سال ۱۲۶۶ هجری شمی در شهر تبریز نخستین مدرسه به وجود میآید و حتی رشدیه مدارس دیگر هم به همین شیوه و سبک در تهـران، رشـت و انزلـی تاسیس میکند و از این رو به خاطر زحمات میـرزا حسـن رشـدیه در این راه، از وی به عنوان «پـدر فرهنـگ نویـن ایـران» یاد میکنند.
تبریز، روزگار نو
* همچنین شهر تبریز در مقایسه با سایر مناطقه کشورمان پیشگام توسعه فن و هنر سینما و عکاسی بوده، به این ترتیب تبریز در سـال ۱۲۷۹هجری شمسی تنهـا پنـج سـال پـس از آنکـه بـرادران لومیـر ایـن اختـراع شـگرف خـود را بـه جهـانیان عرضـه کردنـد، این شهر صاحـب سـینما شـد، در زمینـه عکاسی، نمایشنامهنویسـی و تئاتر نیز به نوعی پیشتاز بوده است.
* از سویی همچنین این منطقه به خاطر داشـتن موقعیت جغرافیایـی خاص و آگاهی و نواندیشی شهروندان این سرزمین، این خطه در تحولات سیاسی نیز نقش تعیینکنندهای داشته، به طوری که در زمان نهضت مشروطه و شروع استبداد صغیر در سال ۱۲۸۷، این قیـام سـتارخان و باقرخـان در تبریـز بود که به سرانجامی رسید.
با این وجود این خطه همچنین در شــکلگیری، تــداوم و پیــروزی انقــلاب اســلامی ایران نیــز به نوعی تحول آفرین بوده است، به طــوری کــه قیام ۲۹بهمــن تبریز ســال ۱۳۶۵به عنــوان یکــی از نقــاط عطــف انقــلاب اســلامی ایــران به شمار میرود.
* در هر صورت از نگاه گذرایی که به نقش و جایگاه شهر تبریز در گذشته داشته، رد بشویم، حال نیم نگاهی هم به دستاوردهای امروز و دهههای اخیر این شهر میپردازیم و قضاوت این مسئله را به خود مردم، مسؤولان، دستاندرکان این حوزه و دستگاههای ذیربط واگذار میکنیم که چقدر این شهر از رسالت و جایگاهی که در گذشته داشته، فاصله گرفته است.
تبریز شهر اولینها، فقط در قاب خاطرهها جا نگیرد
بنابراین از اولینهای امروز شهر تبریز نیز میتوان به انتخاب تبریز، شهر بدون گدا، راهاندازی اولین موزه فوتبال در ایران، پارک مینیاتوری، اولین مؤسسه خیریه غیردولتی، اولین کارت هوشمند، تاکسیهای از من بپرس، اتوبوسهای گردشگری، انتخاب تبریز به عنوان شهر جهانی فرش در سال ۲۰۱۶، کسب مقام اول در بخش جذب سرمایهذاری خصوصی در سالهای اخیر، ساخت ساختمانهای مدرن و زیبا، برجسازی، انتخاب بهترین شهر برای زندگی، امنترین و پاکترین شهر، انتخاب تبریز، شهر بدون معتاد متجاهر، انتخاب تبریز به عنوان شهر نمونه گردشگری کشورهای اسلامی در سال ۲۰۱۸ و ... اشاره کرد.
* افزون بر این مسائلی که شرح مختصری از دیروز و امروز شهر تبریز بیان شد، همه شهروندان این خطه و به ویژه مسؤولان، دستاندرکاران و دستگاههای ذیربط در جریان باشند، شهر تبریز در گذشته و این روزها ظرفیتها و توانمندیهای زیادی در حوزههای مختلف داشته و دارد که میتوان با کمک همدیگر، همدلی و وحدت و به ویژه با پشتوانه دولت و همت، غیرت و سختگیری خاصی که مردمان این منطقه و به خصوص از مسؤولان و مدیران این سرزمین سراغ داریم، تحقق همیشگی آرمان «تبریز، شهر اولینها» دور از دسترس نبوده، چرا که تبریزیها در عرصههای مختلف نشان دادند که همیشه و در همه حال پیشگام هستند که در این گزارش به بخشی از اینها اشاره شد.
* با تشکر از برادر بزرگوار موسی کاظم زاده
- پیوست فایل (عکس ،صدا ،فیلم ،اسناد ، مدارک و ... )
* ابتدا فایل های مورد نظر را آپلود ،سپس لينک مستقيم آنها را کپی نموده و در نظر ارسالی درج نمایید .
● معرفی فرخ عبداله زاده سیه کلان
● تبریز توسعه یافته ترین و زیباترین شهر ایران است
● معرفی تبریز - قسمت اول
● بزرگترین پروژه منطقه ارسباران
● جـــوابـــیه
● انتقاد از گزارش نماینده ورزقان
● سامانه ارتباط مستقيم بامسئولين وزارت كشور و استانداري
● کارنامه نمایندگان ورزقان - خاروانا
● با تغییر عنوان مس سونگون از هرگونه خدمت به ورزقان دریغ شد
● سخنی با نماینده محترم ورزقان
● جنگل های ارسباران، بهشت گمشده ایران زمین
● انتقاد از نماینده محترم شهرستان ورزقان
● معرفی و شماره تلفن تماس دفاتر مدیران،مسوولین و نمایندگان استان
● افتتاح 833 پروژه عمرانی همزمان با هفته دولت در سطح استان
● نشست عمومی دهیاران بخش مرکزی ورزقان
● ورزقان میزبان یادواره 1200 شهید سرافراز ارسباران
● انتخاب معلم نمونه کشوری از شهرستان ورزقان
● دولت از توسعه کمی و کیفی سازمانهای مردمنهاد حمایت میکند
● گزارش 100 روزه عملکرد و اقدامات وزارت کشور
● افزايش ساعت كاري شهرداري تبریز در آستانه سال نو
● احداث نماد مس آذربایجان در تبریز
● مصاحبه مدیرعامل باشگاه فرهنگی ورزشی مس سونگون
● زلزله در ورزقان زنگ خطر را به صدا درآورد
افراد آنلاین : 19 تعداد نظـرات : بازدید کـل : 6,122,251 |
تمامی حقوق این سایت مرتبط به فرخ عبداله زاده بوده و کپی برداری از مطالب فقط با ذکر منبع بلامانع می باشد. |
18.219.81.99 : آي پي شما Safari 5.1 : مرورگر : سيستم عامل |
* خواهشمند است در به کار بردن نام اشخاص اصل ادب و احترام را رعایت فرمایید.
* لطفا دیدگاه های خود را مرتبط با موضوع مطالب درج نمایید.
* نمایش نظرات به معنی تایید یا رد آنها نمیباشد.
* مسئولیت نظرات ارسالی بر عهده کاربران عزیز میباشد.